wees jezelf er zijn al zoveel anderen

Schrijf persoonlijk

Een zakelijk blog is informatief, maar vaak ook een beetje saai. Dat geldt soms ook voor de mijne, geef ik eerlijk toe. Het is namelijk niet zo moeilijk om een stukje te schrijven over je vakgebied. De kunst is om het smeuïg te maken, leuk om te lezen. Met andere woorden, schrijf persoonlijk.

In een zakelijk blog verwachten lezers een mening, een visie, ervaringsverhalen uit jouw praktijk. Vooral als je ondernemer bent, want: jij bént je bedrijf, toch? Je klanten zullen jouw persoonlijkheid herkennen in wat je schrijft. Dat versterkt jullie band, ze vinden het leuk om te volgen wat jou bezighoudt. Maar ook lezers die jou niet persoonlijk kennen, waarderen het als je een inkijkje geeft in je dagelijks werk.

Hoe schrijf je persoonlijk?

Hoe doe je dat dan, persoonlijk schrijven? Het belangrijkste is dat je tekst past bij wie jij bent, authentiek is. Je moet je dus niet groter (of kleiner) voordoen dan je bent. Houd een goede vriend in gedachten en doe alsof je met hem/haar in gesprek bent over je onderwerp. Schrijf ongeveer zoals je dan praat. En: negeer je innerlijke criticus.

Het helpt ook om je tekst te laten lezen door iemand die jou goed kent. Herkent diegene jou in wat je hebt geschreven? Dan ben je op de goede weg en volgt de rest eigenlijk vanzelf. Want je persoonlijkheid schemert al door in:

(1) de keuze van je onderwerp: welk aspect van je vakgebied?

(2) je visie op het onderwerp: wat vind jij er echt van?

(3) je schrijfstijl: welke woorden gebruik je?

En spreek je je lezers aan met ‘u’ of met ‘jij’? Als je een blog schrijft, zou ik de jij-vorm gebruiken, omdat dat informeel en persoonlijk overkomt. Maar ook hiervoor geldt: het moet bij je passen. En natuurlijk bij je publiek.

Zorg in elk geval dat je consequent bent. Herkenbaar.

Zoals Loesje het zo mooi heeft verwoord: “Wees jezelf. Er zijn al zoveel anderen.”
(kijk op de website van Loesje voor meer inspirerende posters)


Kan ik je helpen met je tekst?

Bel of mail me met je vraag. Samen kijken we hoe ik je het beste kan helpen.

Marloes
Tel. 06-14178323
E-mail info@infotaal.nl