wees jezelf er zijn al zoveel anderen

Schrijf persoonlijk

Het is niet zo moeilijk om een stukje te schrijven over je vakgebied. De kunst is om het smeuïg te maken, leuk om te lezen. Dus: schrijf persoonlijk.

een goeie kop boven je tekst, foto stapel kranten

Zet een goeie kop boven je tekst

Waarom trekt de ene kop direct onze aandacht en slaan we de andere meteen over? Een goeie kop voldoet aan zoveel mogelijk van deze 6 aanwijzingen.

instructie voor werkoverdracht

Instructie voor werkoverdracht

Als je onverwacht niet op je werk kunt zijn, is het fijn als een collega jouw vaste taken kan overnemen. Waar moet je op letten als je een instructie voor werkoverdracht schrijft?

foto woordenboek focus - maak scannend lezen mogelijk

Maak scannend lezen mogelijk

Scannend lezen: je blik glijdt vlug over de pagina, met als doel zo snel mogelijk de relevante informatie eruit te pikken. Hoe kun je zorgen dat je lezers toch de kern van jouw tekst meekrijgen? Ik geef je een paar tips.

Frits Spits: De Avondspits - kruip in de huid van

Kruip in de huid van … je lezer

Al mijn schrijftips zou ik kunnen samenvatten in dit advies: kruip in de huid van je lezer. Probeer je zo goed mogelijk te verplaatsen in je doelgroep. Op die manier kun je beoordelen of je tekst goed aansluit bij je publiek, niet alleen qua inhoud, maar ook qua toon en woordgebruik.

Begrijpelijk schrijven: Jip-en-Janneketaal?

Als je het taalgebruik in de Jip-en-Jannekeverhalen bekijkt, kom je veel eenvoudige woorden tegen in korte, actieve zinnen in de tegenwoordige tijd. De zinnen hebben vaak dezelfde zinsconstructie met de persoonsnaam vooraan. Dit levert niet vanzelf begrijpelijke taal of duidelijke teksten op.

puntjes op de i illustratie basketbal

Puntjes op de i: je tekst redigeren

Je hebt je verhaal op papier staan. Klaar! Of toch nog niet helemaal? Nee, want dit is het moment waarop je verschil kunt maken. Dus neem altijd de moeite om je tekst te (laten) redigeren, dan kun je er straks echt mee voor de dag komen.