writer's block begin meteen. leeg vel papier, pen.

Writer’s block doorbreken? Tip: begin meteen

Waarom meteen beginnen? Allereerst omdat je een deadline moet halen. Bovendien: als je niet direct begint, wordt een schrijftaak in je hoofd steeds groter en moeilijker. Maar hoe doorbreek je tegenzin, schrijfkramp en writer’s block? Hoe kun je je uitstelgedrag aanpakken?

4 manieren om writer’s block te doorbreken

  • Verzamel informatie over je onderwerp. Noteer interessante invalshoeken en citaten. Zo krijg je meer grip op je onderwerp en kun je alvast een voorlopige structuur maken voor je tekst.
  • Vertel aan een (denkbeeldige) ander wat je wilt schrijven. Je zult merken dat je zo direct tot de kern komt. En je formuleert verrassend helder. Schrijf dus meteen mee.
  • Hang een briefje boven je bureau met daarop: ‘Elke eerste versie is goed’. Laat je niet verlammen door de kwaliteit die het eindresultaat moet hebben. Negeer je innerlijke criticus. Kun je niet op dat ene juiste woord komen? Dat komt wel in een volgende versie. Schrijf eerst door, houd de vaart erin. Zelfs de meest geoefende schrijver zet de eindversie niet in een keer op papier.
  • Schrijf eerst aan een ‘makkelijk’ onderdeel van je tekst. Dat geeft vertrouwen voor de rest. Heb je weer een acceptabele zin of alinea op papier? Geef jezelf een compliment en ga goedgehumeurd verder met de rest. Heb je eerder iets geschreven waar je trots op bent? Zoek het op, lees het weer eens door en wees er opnieuw trots op. Vertel jezelf dat het je ook dit keer zal lukken zo’n goede tekst te schrijven.

En, staat er inmiddels een eerste stukje tekst op papier? Wees trots op jezelf. De kop is eraf, je writer’s block is doorbroken. Viel eigenlijk best mee, toch?


Kan ik je helpen met je tekst?
Bel of mail me met je vraag. Samen kijken we hoe ik je het beste kan helpen.

Marloes
Tel. 06-14178323
E-mail info@infotaal.nl